ЗДРАВЈЕ НА КОСКИТЕ И КОЛАГЕНСКИ ПЕПТИДИ

ЗДРАВЈЕ НА КОСКИТЕ И КОЛАГЕНСКИ ПЕПТИДИ


Со студиите на потрошувачите кои ги нагласуваат придобивките од колагенот за здравјето на зглобовите, можеме да видиме како суплементацијата може да помогне во одржувањето на нашите зглобови. Следно, ќе разгледаме уште еден клучен елемент во движењето: нашите коски.

Улогата на здравите коски: додавање сила и стабилност

Нашите коски се динамични, живи и растечки ткива. Во нив, калциумот и колагенот се спојуваат за да им ја дадат својата сила и отпорност на стрес. Колагенот, кој претставува околу 90 % од органската матрица на коските, е протеин кој им обезбедува флексибилна рамка, додека калциум фосфатот се депонира на оваа рамка, додавајќи сила и стабилност.

Нашите коски се толку клучни за нашето движење и мораме да се грижиме за нив ако сакаме да останеме активни, здрави и мобилни додека старееме. За време на нашиот живот, коските ни се подложени на процес наречен ремоделирање на коските, или обновување на коските: постарото коскено ткиво се распаѓа, со процес наречен коскена ресорпција, при што се формира ново ткиво во скелетот, познато како формирање на коските. Со текот на времето, рамнотежата на нашиот метаболизам на коските се нарушува и губењето на коскената маса се зголемува. Количината и квалитетот на колагенот исто така се намалуваат, што може да доведе до остеопороза (ОП).

Зошто колагенските пептиди се добри за коските?

Можеме да помогнеме да го зачуваме здравјето на коските со редовно вежбање и урамнотежена исхрана која ги вклучува вистинските хранливи материи, како што се витамин Д, калциум и протеини. Бидејќи внесот на протеини придонесува за одржување на нормалните коски, а колагенските пептиди се хидролизирани протеини, има смисла дека дополнувањето на колагенски пептид  може да придонесе за одржување на здравјето на нашите коски.

Неколку студии сугерираат дека Peptan® колагенските пептиди можат да помогнат во одржувањето на здравјето на коските. На пример, две ин виво студии покажуваат дека оралниот внес на пептиди на колаген Пептан може да помогне да се намали губењето на коскената маса и да се зголеми густината на коските.

Останете мобилни

Грижата за зглобовите и коските е од суштинско значење за активен, динамичен живот. Како што покажуваат претходно споменатите студии, додатоците на колагенски пептид  можат да играат улога во поддршката на здравјето на коските и зглобовите, помагајќи ни да ја доживееме убавината на движењето подолго време.

**********************

Што е здравје на коските и како колагенските пептиди можат да го поддржат?

Колагенските пептиди се добро познати по нивните позитивни ефекти врз здравјето на зглобовите. Но, дали знаевте, новото возбудливо истражување сугерира дека тие се исто така добри за поддршка на здравјето на коските?

Така, во оваа статија ќе разгледаме што е здравјето на коските, најдобриот начин за поддршка на здравјето на коските и најновата наука која покажува како колагенските пептиди можат да помогнат во поддршката на здравите коски.

 

Што се коските и што е здравјето на коските?

Коските му даваат структура и поддршка на телото, овозможуваат движење и им даваат заштита на виталните органи. Тие складираат калциум кој може да се ослободи во крвотокот кога на телото му е потребно. Повеќето од крвните клетки на телото се произведуваат во мекото средиште на коската.

Коските се составени од компоненти на тврди и меки ткива. Цврстиот надворешен слој е познат како кортикална коска, додека сунѓерестиот внатрешен дел е познат како трабекуларна коска.

Постојат неколку видови коскени клетки: остеобласти, остеоцити и остеокласти. Тие овозможуваат раст и регенерација на коските во текот на животот на една личност.

Целата коска е поддржана од матрица на желатинозен протеин наречен колаген тип 1, во комбинација со други органски материи. Како целина, ова е познато како остеоид. Коските се формираат кога остеоидот се врзува со калциум фосфат, кој се поставува во тврда супстанција.

Од раѓањето до зрелоста, скелетот се создава со континуирано формирање на коските. Овој процес е познат како моделирање на коските и генерално престанува веднаш штом ќе достигнете зрелост.

Кога коските се целосно формирани, тие минуваат низ континуиран процес на надополнување. Во суштина, телото ги чисти старите клетки и создава нови за одржување на масата на коските. Овој процес е познат како ремоделирање на коските.

Значи, здравјето на коските е релативната состојба на горенаведените процеси. Ако процесите станат компромитирани на кој било начин, тоа би можело да го направи лицето поподложно на фрактури и други непријатни состојби на коските.

Дали луѓето навистина се загрижени за здравјето на коските?

Постарите луѓе се загрижени за здравјето на коските бидејќи коските стануваат послаби како што старееме, што нѐ прави поподложни на фрактури. Ова е особено често кај жените во постменопауза.

Но, не се само постарите луѓе загрижени за здравјето на коските. Помладите луѓе стануваат свесни дека изборот на животниот стил може да влијае на идното здравје. Така, тие размислуваат однапред и бараат начини да ги одржат своите коски силни и здрави до староста.

Работи што можете да ги направите за да го поддржите здравјето на вашите коски

Постојат неколку испробани и проверени начини за поддршка на здравјето на вашите коски, од кои сите се фокусираат на правење избор на здрав начин на живот.

Биди активен

Недоволното вежбање може да предизвика губење на силата на вашите мускули и коски. Да се биде активен е особено важно за постарите луѓе бидејќи тие се најмногу изложени на ризикот да страдаат од состојби поврзани со коските.

Внесувајте доволно калциум.

Калциумот е неопходен за одржување на јачината на коските. Ако не внесувате доволно калциум во вашата исхрана, ризикувате да развиете послаби коски. Добри извори на калциум се млечните производи како што се млекото и сирењето. Зрната од соја, јаткастите плодови и разни други алтернативи се достапни за веганите.

Доволно витамин Д

Витаминот Д му овозможува на телото да го апсорбира калциумот, кој е од витално значење за одржување на доброто здравје на коските. Најдобар начин да се добие витамин Д е од сончева светлина, по можност во пролет и лето. Едноставното излегување со изложена кожа ќе го надополни нивото на витамин Д. Можете исто така да земате витамин Д и додатоци на калциум заедно за да помогнете во одржување на доброто здравје на коските.

Одржувајте здрава тежина

Малата како и прекумерната тежина може да доведе до ослабени коски и да го зголеми ризикот од фрактури на коските.

Стари луѓе кои вршат лунгинг.

Колагенските пептиди можат да го поддржат и здравјето на коските!

Според новата пионерска студија спроведена од Францускиот национален институт за агрономски истражувања (INRA) во соработка со Руселот, колагенските пептиди може да имаат позитивно влијание врз метаболизмот на коските; со други зборови, дополнувањето на колагенски пептид   може да го поддржи процесот на телото за одржување на јачината на коските.

Студијата користеше револуционерен пристап кој вклучува клинички скрининг, како и истражување in vivo и ex vivo. Наодите покажуваат дека кога се земаат како додаток, колагенските пептиди (кои лесно се апсорбираат од телото) може да го поттикнат процесот на ремоделирање преку стимулирање на остеобластите (клетките поврзани со формирањето на коските), додека во исто време ги инхибираат остеокластите (клетките кои предизвикуваат распаѓање на коската).

Овие резултати ги поддржуваат претходните студии кои открија дека индикациите за активност на коскените клетки се поврзани со дополнување на колагенски пептид.

Со зголемувањето на достапните докази, безбедно е да се каже дека дополнувањето на колагенски пептид  може да се користи заедно со калциум и витамин Д, како дел од комбинираниот пристап за поддршка на доброто здравје на коските.

назад кон врвот