РЕЦЕПТ ЗА ПИЈАЛОК КОЈ ГО КОНСУМИРААТ ОЛИМПИЈЦИТЕ

РЕЦЕПТ ЗА ПИЈАЛОК КОЈ ГО КОНСУМИРААТ ОЛИМПИЈЦИТЕ

За младите спортисти, исхраната игра важна улога во спортското закрепнување и перформанси. За да тренираат, да се натпреваруваат и да се опорават на највисоко ниво, тие треба да ги консумираат вистинските макронутриенти, микронутриенти и течности во соодветни количини за да се осигураат дека нивните тела ја добиваат потребната енергија за активност и раст. Затоа е важно, за младите спортисти кои се желни да ги подобрат нивните перформанси, што, кога и како да јадат и пијат пред, за време и после физичка активност.¹

Откако соработката на Rousselot со Папендал започна во 2019 година – со неодамнешното продолжување на партнерството до Олимписките игри во 2024 година во Париз, Ерик е готвач со мисија: да создаде рецепти кои содржат колаген пептиди Peptan® со цел да им помогне на холандските олимписки надежи да ги задоволат своите потреби за исхрана. Ваквите рецепти се важни во Папендал, бидејќи придобивките од колагенот за спортска исхрана се поткрепени со бројни научни студии, вклучувајќи:

Објавена студија на Peptan® колаген пептиди за придобивките за обновување; ²
Набљудувачкото истражување на Папендал за ефектите од употребата на колаген кај спортистите; ³

Објавена студија која покажува дека желатинот може да ја подобри синтезата на колаген и да игра корисна улога во превенцијата од повреди и поправка на ткивото.

Од одбојка до џудо

„Првпат почнавме да го користиме Peptan® за да го поддржиме здравјето на зглобовите и тетивите на одбојкарскиот тим во Папендал пред три години“, вели готвачот Ерик. „Сега, не е само одбојкарскиот тим кој користи Peptan®: ракометарите, мотокрос велосипедистите, кошаркарите во инвалидска количка и џудистите, сите имаат исхрана која содржи Peptan® колаген.

 Дали сакате да направите пијалок за да го поддржите вашето закрепнување после вежбање? Следете го едноставниот рецепт на Ерик подолу:

Состојки

15 g пептан

100 мл сок од портокал (ако имате време, исцедете свеж сок од портокал!)

Рецепт

Растворете го пептанот во сокот од портокал и послужете го ладно!

Погледнете го видеото за да дознаете повеќе!

[1] www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805623/

[2] Clifford, T, et al., 2019, The effects of collagen peptides on muscle damage, inflammation, and bone turnover following exercise: a randomized, controlled trial. Amino Acids (Doi.org/10.1007/s00726-019-02706-5)

[3] Unpublished study

[4] www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183725/

назад кон врвот