Колагенски пептиди: Негувајте ја вашата кожа на нутритивен начин

Колагенски пептиди: Негувајте ја вашата кожа на нутритивен начин

„Убавина одвнатре“ е концепт што подразбира дека убавината на кожата треба да се решава со секојдневна исхрана. Делот од индустријата што се фокусира на оваа област е познат како „нутрикозметика“.

Убавина на кожата: свеж пристап кон стар проблем

Во последните неколку децении, најпопуларните методи за одржување на убавината на кожата се фокусирани на употребата на креми, лосиони и гелови кои се нанесуваат директно на кожата како дел од секојдневната рутина. Друг популарен метод е естетската хирургија, која е многу скапа и доста инвазивна. Сепак, можеме да забележиме постепено менување на перцепцијата. Се појавуваат нови информации кои го менуваат нашето разбирање за убавината на кожата. Потрошувачите стануваат посвесни за научните студии кои поддржуваат иновации во индустријата за нега на кожа. Концептот „убавина одвнатре“ го наоѓа својот пат до срцето и умот на потрошувачот.

Што точно е „убавина одвнатре“? 

Кога станува збор за убавината на кожата, умот на потрошувачот сè уште е фокусиран на идејата дека „ако проблемот е кожата, тогаш решението треба да се нанесе директно на кожата“. Сепак, благодарение на развојот на науката ова не е единствениот пристап. 

Човечкото тело е неверојатно. Апсорбира микро и макронутриенти, ги разградува и ги користи како градежни блокови за синтеза на хранливи материи кои придонесуваат за здраво тело. Значи, „убавината одвнатре“ е да му ги дадете на телото потребните хранливи материи со кои може да ги регенерира кожата, косата и ноктите. 

Да го земеме витаминот Ц како пример. Ако вашето тело не добива доволно витамин Ц, може да почнете да добивате индикации како што се проблеми со кожата. Може да нанесете креми и лосиони кои ќе ви помогнат да ги контролирате симптомите. Но, најдобриот начин да се реши проблемот е да се третира основната причина, а тоа е недостаток на витамин Ц. 

 

Слична логика може да се примени и за убавината на кожата: ако следите здрава и урамнотежена исхрана која вклучува соодветна количина на хранливи материи, ќе му обезбедите на организмот услови за регенерација и зајакнување на кожата. Тоа е самата суштина на „убавината одвнатре“.

КАКО ПРОЦЕСОТ НА СТАРЕЕЊЕ ВЛИЈАЕ ВРЗ КОЖАТА

 

Процесот на стареење на кожата е сложен и е резултат на комбинација на бројни фактори. Изложеноста на различни влијанија го зема својот данок на нашата кожа, предизвикувајќи разградување на колагенот, структурен протеин од најголема важност за убавината на кожата. Колагенот ја дефинира и гарантира силата, еластичноста и цврстината на кожата. Телото произведува помалку колаген како што старееме, што значи дека телото е помалку способно да ја поправи штетата на влијанијата од околината. Ова е една од причините зошто нашата кожа почнува да развива линии, брчки и флеки.

 

Не се работи само за колаген. Дел од процесот на стареење на кожата се должи на дехидрација. Хијалуронската киселина помага во хидратација на кожата, што е од суштинско значење за одржување на здравата кожа и убавиот изглед. Количината на хијалуронска киселина во кожата се намалува како што старееме и ова намалување на хидратацијата на кожата придонесува за некои од промените поврзани со стареењето на кожата.

 

Значи, ако дел од процесот на стареење на кожата е резултат на забавување на сопствените капацитети за регенерација на телото, тогаш има смисла да се бараат начини да се стимулира телото да произведува повеќе од потребните компоненти кои ја зачувуваат убавината на кожата.

 

Се поголем број клинички докази покажуваат дека дневниот внес на колагенски пептиди може да го стимулира производството на колаген и хијалуронска киселина во телото, што доведува до подобрување на еластичноста и зголемување на хидратацијата на кожата. Покрај сите овие придобивки за кожата, науката исто така сугерира дека колагенските пептиди може да ја подобрат јачината на косата.

КОЛАГЕНСКИ ПЕПТИДИ: ДОДАТОК ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА КОЖАТА

ШТО СЕ КОЛАГЕНСКИТЕ ПЕПТИДИ?

Колагенските пептиди се мали молекули добиени од говедски, рибен или свински колаген со специфичен процес познат како ензимска хидролиза. Колагенските пептиди се биодостапни и биоактивни. Ова во основа значи дека нашето тело нема потешкотии да ги апсорбира колагенските пептиди и да ги искористи на најдобар начин.

ЗОШТО КОЛАГЕНСКИТЕ ПЕПТИДИ СЕ ПОВРЗАНИ СО УБАВИНАТА НА КОЖАТА?

Постојат клинички докази за способноста на колагенските пептиди да го подобрат квалитетот на кожата. Во 2015 година, Руселот ги објави резултатите од две клинички студии во кои беа вклучени жени со различен тип на кожа. Без оглед на нивната етничка припадност, жените кои земале колагенски пептиди имале видливо подобрена кожа.

 

Во друго истражување половина од жените земале 5 грама Пептан колаген пептиди дневно, а другата половина земала плацебо (лекарство што не содржи никакви лековити состојки, се користи само за научни истражувања). Резултатите покажале дека по деведесет дена, значителен процент од групата Пептан забележала намалување на брчките на лицето. Не само што колагенските пептиди помогнале за убавината на кожата, тие довеле и до подобрување на механичката сила на косата.

Како колагенските пептиди ја поддржуваат убавината на кожата и јачината на косата?

Колагенските пептиди го стимулираат производството на колаген во кожата, со што се подобрува густината на колагенот. Ова за возврат помага да се намали појавата на брчки и линии и помага да се врати цврстината на кожата. Покрај ова, колагенските пептиди стимулираат и производство на хијалуронска киселина, што доведува до подобра хидратација на дермисот која ја намалува сувоста поврзана со стареењето на кожата.

Кога станува збор за убавината на косата, колагенските пептиди може да помогнат да се подобри механичката сила со зајакнување на кортексот на косата.

Доколку сакате да ги видите бенефитите од користење на Пептан колагенот за поубава кожа и поцврста коса, нарачајте денес.

назад кон врвот